A.R. Deleanu pregătit
„M-a surprins (plăcut) invitaţia de a conduce un atelier de scriere creativă. Sau, mai bine spus, o introducere în scrierea creativă, pentru că nimeni nu poate pretinde că poţi cuprinde arta scrisului în cinci şedinţe. Mai mult, am fost şi rămân convins că cel mai bun profesor de literatură este o carte. De ce nu spun „un autor“? Pentru că scrisul, cel puţin aşa cum îl văd eu, este un act profund instinctiv şi, de cele mai multe ori, iraţional. De aceea nu voi privi această serie de seminarii ca pe un proces de educare, ci ca pe de schimb de experienţă. Trebuie să menţionez însă că voi putea vorbi doar despre proză şi doar despre ea aşa cum o practic. Cititorii mei ştiu că nu scriu proză realistă, aşadar seminariile propuse de mine sunt mai degrabă atractive pentru cei care vor să scrie literatură cu acţiune, speculativă, cu nerv, eventual cu valenţe supranaturale, fantastică, bizară şi macabră. Dar asta nu trebuie să limiteze publicul – consider că şi aşa-zisa literatură “mainstream” poate beneficia de optica literaturii de gen.
Adevărul artei stă într-o singură regulă: aceea că nu există reguli. Cu toate astea, se pot identifica tehnici şi metode, pe care le voi prezenta ca opţiuni, fiecare participant fiind liber să aleagă şi încurajat să le modifice, să le adapteze sau să le arunce la coş. Am gândit seria de seminarii ca pe cinci întâlniri diferite; nu voi repeta subiectele săptămânal. Fiecare tânăr autor este încurajat să participe la toate întâlnirile, dar poate să şi aleagă şedinţa care i se pare interesantă şi utilă. În realizarea acestor întâlniri se scurg cunoştinţe dobândite de-a lungul anilor în diferitele domenii în care am activat sau în care încă mai activez: literatura, managementul cultural şi managementul editorial.
În primul seminar ne vom ocupa de chestiuni preliminare (creativitate, motivaţie, cititor etc.); a doua prezintă structura de bază a actului narativ (cadru, personaje, intrigă, temă, stil); în cea de-a treia şedinţă vorbim despre uneltele ce ne stau la dispoziţie (acţiune, dialog, monolog, descriere etc. ); a patra şedinţă atinge subiecte ce nu ţin în mod direct de scris, dar care sunt vitale, după părerea mea, în universul editorial de astăzi (marketingul şi managementul produsului literar, managementul timpului, dezvoltarea unui brand literar propriu etc.); ultimul va fi concluziv și festiv.
Seminariile vor fi interactive şi vor conţine o secţiune în care se va lucra direct pe text.
A, da, şi vor fi şi teme pentru acasă, pentru cei mai studioşi participanţi.
Din textele scrise la ateliere și din temele pentru acasă vom alcătui „Caiet de Atelier IDC”, care va fi publicat în format digital și descărcabil gratuit de pe site IDC.
Mulţumesc AdLittera pentru invitaţie şi abia aştept să vă cunosc în cadrul atelierelor IDC.”
Flavius Ardelean
Despre A.R. Deleanu, precum și detalii despre atelier, structură și agendă aici