Ajuns la ediția a VI-a, Concursul de debut literar își modifică parte a juriului. Și anul acesta, urmând tradiția, am decis să beneficiem de calitățile pe care le au premianții precedentelor ediții. Astfel, în juriu, am cooptat premianții edițiilor precedente, care au răspuns afirmativ invitației noastre, înțelegând nevoia de a se implica în proiectul cultural „Incubatorul de condeie”. Alături de ei s-au alăturat scriitori cu experiență și activiști culturali. Le mulțumim pentru implicare!
Juriul de la Secțiunea Poezie este format din:
Iulia Modiga (n. 1985)
premiată la IDC 2014
„Pionierat” publicistic în „Stare de urgență”, „Revista la Plic” și „Tiuk!” (nu menționează niciodată revista „Examene”, în care i-au apărut fragmente de nuvele, în prag de Capacitate). Scrie studii, articole științifice, teza de doctorat despre mișcări sociale și Republica Moldova, știri, bilețele către fiul preadolescent. A debutat cu volumul de poeme „Bagdad” (Ed. Karth, 2015). Om serios, a câștigat ediția din 2014 a „Incubatorului de condeie”. Citește mai mult decât scrie (încă).
„M-ar liniști ca dincolo de texte să fie poezie, spirit lucid, mai multe imagini, duel cu semnificațiile comune și narativitatea.”
Sînziana Șipoș (n. 1990)
premiată la IDC 2013
a absolvit Facultatea de Litere din Sibiu. A publicat în Zona nouă, Timpul, Paradigma și alte reviste și antologii.
„Mă aștept să promovez poezia vie”.
Ioan Olimpiu Șerbu (n. 1983)
premiat la IDC 2012
a absolvit Facultatea de Litere din Sibiu, cu un Master pe Scriere creatoare, în Brașov, Ioan este în prezent doctorand tot la Universității Transilvania din Brașov. A debutat în 2014 cu „Lego” (volum poezie), la Tracus Arte (desemnat unul dintre câștigătorii Concursului Al. Mușina). Scrie cronică la Timpul (Iași). Locul de muncă este în bancă.
„Aștept texte care stăpânesc/au/promit să aibă o voce proprie, care se pot folosi de stil (formă) sau o iau în considerare (chiar și când scriu împotriva ei), ceva autenticitate, curaj, un pic de imaginație, poate putere de întindere și asociere sau scufundare în detaliul relevant, (auto)ironie. În fine… orice bucată de scriitură care poate să ofere aromă, gust, emoție.”
~~~~~~*~~~~~~
Juriul de la Secțiunea Proză scurtă este format din:
Andreea Tănase (n. 1980)
premiată la IDC 2013
e absolventă de ştiinţe politice, dar munca ei zilnică este să recruteze marinari. Când nu face crewing, călătoreşte şi citeşte. Iar când nu citeşte, scrie. Din 2014 a devenit redactor la revista culturală SemneBune.ro şi jure-junior la IDC. Este pasionată de literatură şi de teatru şi şi-a propus să ajungă în 50%+1 din ţările planetei înainte să îi expire paşaportul ne-biometric. Până acum a fost în 31 dintre cele 196 de ţări ale lumii. Mai are 68 până la atingerea obiectivului..
„Mi-ar plăcea să găsesc anul acesta la IDC scriitură proaspătă, scrisă în noaptea în care autorul a aflat că a început ediţia a şasea a IDC. Mi-ar plăcea să găsesc şi scriitură prăfuită de cât a stat în sertar, timidă, dar pe care autorul şi-a luat inima în dinţi şi a trimis-o la concursul nostru. Mi-ar plăcea să găsesc teme reinventate ţi mi-ar plăcea să văd moduri noi în care cuvintele îmi pot provoca lacrimi, râs, emoţie. Dar cel mai mult mi-ar plăcea să vad că toţi autorii aspiranţi la titlul de câştigător stăpânesc temeinic limba română.”
Marius Gabor (n. 1972)
premiat la IDC 2013
absolvent al Facultăţii de Drept. Desenează, pictează, citește și pedalează cât ține vara. Îi place competiția și podiumul. Marius scrie cronică pe SemneBune.ro şi în 2014 debutează cu volumul Amor de dragul ploii la Editura Karth.
„Venind din rândul concurenţilor care au fost premiaţi la ediţia din 2013, cred că nu-mi va fi foarte uşor să parcurg materialele fără a retrăi emoţiile sau aşteptările celor care vor să se exteriorizeze prin intermediul imaginaţiei, a talentului şi a plăcerii de a scrie. Îmi doresc foarte mult să găsesc în textele trimise de participanţi lucrări inedite prin conţinut şi formă, scrise cu sinceritate şi cu pasiune.”
Constantin Năstase (n. 1964)
premiat la IDC 2014
Licenţiat în psihologie la Universitatea Bucureşti, prima generaţie de psihologi de după Revoluţie. A cochetat cu literatura încă din şcoala primară publicând texte mai bune sau mai proaste, în publicaţiile instituţiilor şcolare prin care a trecut. Timp de vreo 10 ani, jurnalist economic, cu vechi state în redacţia revistei Capital. Ulterior om de comunicare la diverse companii şi asociaţii profesionale. Din 2011 editor de carte şi, în timpul liber, autor de proză scurtă pentru lumea largă sau pentru sertarul biroului personal. A fost premiat la Concursul IDC 2014, la secțiunea proză scurtă.
„Îmi doresc să citesc texte scrise cursiv şi subiecte abordate relaxat. Texte din care să nu lipsească ironia fină, duelul verbal, umorul, studiul tipologiilor umane. Fiecare concurent ţine la scrisul său ca la propriul copil. E greu să alegi între texte bune, scrise cu pasiune şi cu speranţa că vor dobândi recunoaşterea juriului. De aceea misiunea noastră, a celor desemnaţi să aleagă câştigătorii este destul de ingrată. Promitem însă că nu vom dezamăgi. Succes tuturor!”
Cristina Frîncu (n. 1983)
Premiată IDC 2014
„Am 26 de dinți și nici nu-mi trebuie mai mulți când râd. La cinci ani am scris lăbărțat un roman de trei pagini. Era cu niște teroriși care atacau aprozarul. Anul ăsta am scris un roman despre o motocicletă decupată din hârtie, o pisică rârâită și niște becuri. Probabil n-aș fi făcut-o dacă aș fi avut mai mulți dinți, dar asta n-o voi ști niciodată.”
„Vă rog să mă îndrăgostiți de textele voastre, nu e prea greu, iubesc lesne când vine vorba de cuvinte. S-a nimerit tocmai bine invitația de a face parte din juriul acestei ediții a Incubatorului. Era noapte și friguț, tocmai eram amestecată cu niște cărți în pături, am zis perfect!, se anunță vremuri bune pentru amor. O să cunosc o mulțime de povești și poezii, o să bem ceva împreună și o să dansăm rând cu rând, apoi o să facem ce-au făcut oamenii și cuvintele dintotdeauna. O să facem gânduri frumoase.”
Felix Nicolau
Președinte Juriu IDC 2015
„Un atelier de scriere creativă actual nu mai poate arăta ca unul de acum 20 de ani. Între timp, schemele, tiparele şi teoriile s-au cam retras în universităţi şi institute adesea fumegoase şi mucegăitoare. În epoca multimedia şi a site-urilor de socializare a scrie bine înseamnă a comunica bine. Dar cum poate fi cineva bun comunicator fără deschidere mentală, curiozitate, curaj şi fără oareşce smerenie care să deschidă apetitul pentru învăţare şi experimentare?
Mi-aş dori ca cei care o să ia parte la Atelierul IDC să fie deştepţi fără s-o facă pe deştepţii, să vizeze un public real cu scrisul lor, nu niscaiva jurii de concursuri literare, să fie preocupaţi de ce se întâmplă în lume şi să nu braconeze elefanţi pentru turnuri de fildeş, să-şi exploateze rădăcinile şi experienţele, să fie obraznici, dar plini de tact, să consume artă de calitate, să nu fie snobi şi să fie flexibili. Adică să poată scrie pentru a se descoperi, a evolua şi a seduce.
Referitor la textele înscrise în concurs, subscriu la toate așteptările membrilor transpuse mai sus.”
—- —-
Memo
De la prima ediție, ne-am propus ca anual să oferim șansa și celor care debutează să se implice în proiectul acesta. Să citească critic, să observe mai atent tiparele dar și schimbările din literatura contemporană. Astfel, am deschis porțile unor oameni cu un potențial creativ să nu fie doar observatori ci să fie parte a organismului cultural din care facem cu toții parte. Le vom purta mereu respect și avem deosebită gratitudine pentru voluntariat, profesionalism și dăruire, tuturor membrilor care au format jurul din 2010 pînă în prezent: Georgia Ioana, Raluca Sofronie, Mario Barangea, Oana Uță, Anca Iosif, Ioana Stanciu, Andrei Zbîrnea, Marius Ghilezan, Andreea Rău, Ofelia Prodan, Bianca Dobrescu, Gabriela Lazăra, Sorin Lucaci, Adrian Mircea, Sorin Delaskela, Liviu Drugă, Ciprian Măceșaru, Cristina Nemerovschi, Cosmin Leucuța, Lavinia Călina, Marius Gabor, Andreea Tănase, Sabina Yamamoto, Dorina Tătăran, Marius Surleac, Radu Ianovi, Miruna-Ştefana Belea, Sînziana Șipoș și Teodora Gheorghe.
Gânduri bune și mulțumiri tuturor voluntarilor care s-au dăruit proiectului IDC.