Condeiele spre final de 2013

Condeiele spre final de 2013

Nu cred că interesează foarte multă lume statistica și cifrele în general când vine vorba despre un concurs sau sondaj de opinie în zona culturală. Dar totuși „nobles’oblij” pentru partenerii noștri noi și cei tradiționali. Cu mulțumirile de rigoare, îi asigurăm de continuitate.

AdLittera vine cu observații din care se pot trage concluzii despre indici cantitativi dar și calitativi. La ediția a IV-a a Concursului IDC sau înscris 145 de manuscrise, cu 11 mai puține decât ediția precedentă și cu 10 mai mult decât în 2011.
Acest lucru demonstrează că media anuală a rămas la 150 de înscrieri.

Atelierele de Creative writing au avut loc în doar 2 locații partenere, iar numărul participanților a fost aproximativ similar ca anul trecut: 19 persoane din care 6 au fost prezente la toate sesiunile. Dacă anul trecut lectorul Răzvan Țupa a folosit „relația cu poezia”, ediția de anul acesta a Atelierelor IDC a fost coordonată pe proză de scriitorul A.R. Deleanu, dar în același format, cu 5 ședințe succesive. Ultima fiind concluzivă și festivă.

Vom reveni cu detalii pentru cei interesați, pe lîngă un nou Caiet de Atelier (în format pdf, descărcabil gratuit).

Acum pregătim coronițele pentru premianți. Știu că sunteți nerăbdători… puțintică răbdărică… 🙂

affiche-Castigatori-IDC-2013

A.R. Deleanu pregătit

A.R. Deleanu pregătit

„M-a surprins (plăcut) invitaţia de a conduce un atelier de scriere creativă. Sau, mai bine spus, o introducere în scrierea creativă, pentru că nimeni nu poate pretinde că poţi cuprinde arta scrisului în cinci şedinţe. Mai mult, am fost şi rămân convins că cel mai bun profesor de literatură este o carte. De ce nu spun „un autor“? Pentru că scrisul, cel puţin aşa cum îl văd eu, este un act profund instinctiv şi, de cele mai multe ori, iraţional. De aceea nu voi privi această serie de seminarii ca pe un proces de educare, ci ca pe de schimb de experienţă. Trebuie să menţionez însă că voi putea vorbi doar despre proză şi doar despre ea aşa cum o practic. Cititorii mei ştiu că nu scriu proză realistă, aşadar seminariile propuse de mine sunt mai degrabă atractive pentru cei care vor să scrie literatură cu acţiune, speculativă, cu nerv, eventual cu valenţe supranaturale, fantastică, bizară şi macabră. Dar asta nu trebuie să limiteze publicul – consider că şi aşa-zisa literatură “mainstream” poate beneficia de optica literaturii de gen.

Adevărul artei stă într-o singură regulă: aceea că nu există reguli. Cu toate astea, se pot identifica tehnici şi metode, pe care le voi prezenta ca opţiuni, fiecare participant fiind liber să aleagă şi încurajat să le modifice, să le adapteze sau să le arunce la coş. Am gândit seria de seminarii ca pe cinci întâlniri diferite; nu voi repeta subiectele săptămânal. Fiecare tânăr autor este încurajat să participe la toate întâlnirile, dar poate să şi aleagă şedinţa care i se pare interesantă şi utilă. În realizarea acestor întâlniri se scurg cunoştinţe dobândite de-a lungul anilor în diferitele domenii în care am activat sau în care încă mai activez: literatura, managementul cultural şi managementul editorial.

În primul seminar ne vom ocupa  de chestiuni preliminare (creativitate, motivaţie, cititor etc.); a doua prezintă structura de bază a actului narativ (cadru, personaje, intrigă, temă, stil); în cea de-a treia şedinţă vorbim despre uneltele ce ne stau la dispoziţie (acţiune, dialog, monolog, descriere etc. ); a patra şedinţă atinge subiecte ce nu ţin în mod direct de scris, dar care sunt vitale, după părerea mea, în universul editorial de astăzi (marketingul şi managementul produsului literar, managementul timpului, dezvoltarea unui brand literar propriu etc.); ultimul va fi concluziv și festiv.

Seminariile vor fi interactive şi vor conţine o secţiune în care se va lucra direct pe text.

A, da, şi vor fi şi teme pentru acasă, pentru cei mai studioşi participanţi.

Din textele scrise la ateliere și din temele pentru acasă vom alcătui „Caiet de Atelier IDC”, care va fi publicat în format digital și descărcabil gratuit de pe site IDC.

Mulţumesc AdLittera pentru invitaţie şi abia aştept să vă cunosc în cadrul atelierelor IDC.”

Flavius Ardelean

Despre A.R. Deleanu, precum și detalii despre atelier, structură și agendă aici

 

 

acvacultura

acvacultura

Sambtata, 5 Nov. 2011 am hranit pestii din acvariul aflat in holul din Villa Rodizio. Canibali, personaje fitoase cu aere de gigolo si jurnaliste cochete au asistat la povestile altor personaje interesante, facand schimb de roluri la finalul cursului blitz de Scriere creativa.

Scriitoarea Monica Ramirez a invitat la scris pe cei prezenti la Atelierul IDC (A12):  Ioana Serban, Oana Muscalu, Andreea Rau, Catalin Stoichita, Denisa Lazar, Cezar Florea, Synthia Jacob si Ionut Cheran.

.

Foto aici. Video aici.

 

Briză mediteraneană la Atelier IDC (A11)

Briză mediteraneană la Atelier IDC (A11)

Clima mediteraneană de la IDC se caracterizează prin idei calde și uscate și condeie răcoroase și umede. Vino să experimentezi la Atelier IDC (A12).

AdLittera Project organizează pe 5 Nov. 2011, la Villa Rodizio, în Strada Ion Luca Caragiale 32 (în imediata apropiere a Parcului Grădina Icoanei), al șaselea atelier de Creative writing din cadrul Concursului național de debut literar „INCUBATORUL DE CONDEIE” 2011 (IDC).

Accesul la atelierul coordonat de scriitoarea Monica Ramirez este liber, numărul maxim de locuri fiind 10. Șase locuri sunt rezervate concurenților înscriși în IDC iar patru locuri pot fi câștigate de fanii Facebook ai AdLittera Project, de prietenii Google+ ai AdLittera PRO-CSR și de către membri TpU (Toți pentru Unu), răspunzând la întrebarea “Ce simți când scrii?”.

Acest Atelier IDC face parte dintr-o serie de evenimente similare dedicate scrierii creative ce vor fi organizate de AdLittera Project împreună cu Ed. Ramirez Books în fiecare sâmbătă, începând cu 1 octombrie, pe (mai mult…)

2 oglinzi

2 oglinzi

La Grand cafe Van Gogh, sambtata, 29 Oct. 2011 s-au intalnit in 2 oglinzi mari fictiunea cu non-fictiunea. S-a scris din experienta si din imaginatie si nu am stiut unde se termina una si incepe cealalta.

Scriitoarea Monica Ramirez a invitat la scris pe cei prezenti la Atelierul IDC (A11): Iulia Georgescu, Mariana Buric, Rodica Soare, Diana Roman, Manuela Pirvulescu si Bogdan Daradan.

.

Foto aici. Video aici.